ΘερμίδεςΠρωτεΐνεςΥδατάνθρακεςΛιπαράΜερίδες
736 kcal78 γρ.59 γρ.19 γρ.2

*Διατροφική ανάλυση ανά μερίδα.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 1 χοιρινό φιλέτο

Για την πάστα μανιταριών:

  • 200 γρ. μανιτάρια portobello ή άλλου είδους (προτιμάμε τα καφέ μανιτάρια, διότι έχουν καλύτερο άρωμα και γεύση)
  • 50 γρ. λευκό κρεμμύδι ξερό και ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 20 ml λευκό κρασί
  • 150 ml ζωμός βοδινού 
  • 2-3 σταγόνες λάδι λευκής τρούφας

Αυτή την πάστα μπορούμε αργότερα να τη χρησιμοποιήσουμε είτε σαν άλειμμα σε τοστ, είτε για να τελειώσουμε κάποια σάλτσα σε μακαρονάδα ή ακόμη και σαν γαρνιτούρα για κρέας σε μορφή πουρέ. 

Για τη σάλτσα γραβιέρας (χωρίς κρέμα γάλακτος):

  • 150 γρ. πατάτα σε μικρούς κύβους
  • 30 γρ. κρεμμύδι ξερό
  • 130 γρ. γραβιέρα light σε μικρούς κύβους 
  • 200 ml ζωμός κότας 

Για τον ζωμό κοτόπουλο:

  • κόκκαλα από ένα κοτόπουλο (τα ζητάμε από τον χασάπη μας)
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη
  • 2-3 κλαράκια από θυμάρι 

Για το γιουβέτσι:

  • 150 γρ. κριθαράκι ολικής άλεσης
  • 30 γρ. κρεμμύδι ξερό
  • 50 γρ. μανιτάρι portobello κομμένo σε κύβους
  • 10 γρ. μανιτάρι porcini αποξηραμένο και μουλιασμένο σε χλιαρό νερό
  • 50 ml λευκό κρασί
  • μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • περίπου 1 ltr ζωμός βοδινού
  • λίγα φύλλα από θυμάρι
  • ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τρόπος παρασκευής για την πάστα μανιταριών

  • Σοτάρουμε τα μανιτάρια μας σε καυτή κατσαρόλα.
  • Αφού πάρουν χρώμα, προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο.
  • Σβήνουμε με το κρασί και, αφού εξατμιστεί, προσθέτουμε τον ζωμό.
  • Αφήνουμε να βράσει για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα μανιτάρια. Όσο ακόμα είναι ζεστό το μίγμα μας, το περνάμε από το μπλέντερ μέχρι να έχουμε μία ομοιογενή πάστα.
  • Τέλος, προσθέτουμε το λάδι τρούφας.

Τρόπος παρασκευής για τη σάλτσα γραβιέρας

  • Σοτάρουμε την πατάτα σε κύβους μαζί με το κρεμμύδι.
  • Προσθέτουμε τον ζωμό και, αφού πάρει βράση, ρίχνουμε και τη γραβιέρα τριμμένη.
  • Βράζουμε σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια για να μην κολλήσει η γραβιέρα. Το μίγμα μας είναι έτοιμο όταν μαλακώσουν αρκετά οι πατάτες.
  • Τέλος, περνάμε το μίγμα από μπλέντερ μέχρι να έχει τη μορφή κρέμας.

Τρόπος παρασκευής για τον ζωμό από κοτόπουλο

  • Βάζουμε τα κόκαλα σε μία κατσαρόλα. Προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθούν και βράζουμε σε μεσαία φωτιά, ενώ ξαφρίζουμε συνεχώς.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο μέχρι να σιγοβράζει και, μετά από μισή ώρα, προσθέτουμε τα λαχανικά χοντροκομμένα.
  • Βράζουμε για ακόμα τρία τέταρτα και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε εκτός φωτιάς για μισή περίπου ώρα.
  • Σουρώνουμε τον ζωμό και, αν θέλουμε, τον αποθηκεύουμε σε παγοκύστες στην κατάψυξη, ώστε στο μέλλον να τον χρησιμοποιήσουμε σε όποια συνταγή τον χρειαστούμε.

Τρόπος παρασκευής για το ψαρονέφρι

  • Καθαρίζουμε καλά το ψαρονέφρι από τυχόν ίνες ή λιπάκια και το αλατίζουμε ελαφρώς.
  • Στη συνέχεια, το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για περίπου 12 με 15 λεπτά.

Τρόπος παρασκευής για το γιουβέτσι

  • Σοτάρουμε καλά τα μανιτάρια μας σε ένα μικρό τηγάνι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κριθαράκι και σβήνουμε με το κρασί.
  • Έπειτα, προσθέτουμε σιγά σιγά τον ζεστό ζωμό έως ότου γίνει το κριθαράκι.
  • Τέλος, προσθέτουμε ψιλοκομμένο το θυμάρι και δένουμε με δύο κουταλιές πάστα μανιταριού. 

Τελείωμα πιάτου 

  • Βάζουμε το γιουβέτσι σε ένα βαθύ πιάτο, περιχύνουμε με 2-3 κουταλιές σάλτσα γραβιέρας και τοποθετούμε από πάνω το ψαρονέφρι κομμένο σε φέτες.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!

Από τον σεφ Διονύση Ζαχαρόπουλο

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε
τις καλύτερες συνταγές.