ΘερμίδεςΠρωτεΐνεςΥδατάνθρακεςΛιπαράΜερίδες
330,8 kcal29,6 γρ.9 γρ.
19,2 γρ.4

*Διατροφική ανάλυση ανά μερίδα.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

20 σαρδέλες, προαιρετικά ανοιγμένες χωρίς κόκαλο (για 4 άτομα)

Για τα χόρτα

  • 1 μάτσο βλίτα
  • 1 πράσο 
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • μισό ματσάκι δυόσμο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • μισό ματσάκι μάραθο (αν βρούμε, διαφορετικά μπορούμε να προσθέσουμε λίγο μαραθόσπορο τριμμένο)
  • 3 λεμόνια

Για τη βινεγκρέτ

  • 3 τομάτες αρκετά ώριμες
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • ξίδι λευκό
  • αλάτι θαλασσινό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά τα χόρτα και κρατάμε ξεχωριστά τα κοτσάνια. Σε μια κατσαρόλα με ελάχιστο ελαιόλαδο και σε χαμηλή φωτιά, σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι, το πράσο και τα κοτσάνια από τα βλίτα, όλα ψιλοκομμένα. Αφού μαλακώσουν, προσθέτουμε και το σκόρδο ψιλοκομμένο και σοτάρουμε για ακόμα 3 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα φύλλα από τα χόρτα χοντροκομμένα, ανακατεύοντας, και μαγειρεύουμε προσέχοντας να μην παραβράσουν. Τέλος, προσθέτουμε τα μυρωδικά και το φρέσκο κρεμμύδι.

Περνάμε τις τομάτες από το ψιλό του τρίφτη και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Η βινεγκρέτ μας θα πρέπει να είναι ελαφρώς όξινη. 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα ταψάκι, απλώνουμε μια λεπτή στρώση από τα χόρτα και καλύπτουμε την επιφάνειά τους με τις σαρδέλες. Προσθέτουμε λίγο νερό στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 8 λεπτά. 

Σερβίρουμε στο πιάτο και ρίχνουμε και 2 κουταλιές της σούπας από τη βινεγκρέτ.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!

Από τον σεφ Διονύση Ζαχαρόπουλο

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε
τις καλύτερες συνταγές.