Ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη πιο συχνή μορφή καρκίνου και η έκτη αιτία θανάτου από καρκίνο μεταξύ των ανδρών παγκοσμίως, με τα ¾ των νέων περιστατικών να προκύπτουν στις ανεπτυγμένες χώρες. Στη χώρα μας αποτελεί τόσο τη δεύτερη πιο συχνή μορφή καρκίνου, όσο και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες.
Παρόλο που η νόσος σχετίζεται κυρίως με την ηλικία (όσο αυξάνεται η ηλικία, αυξάνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου), το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη αλλά και τις ανδρικές ορμόνες του φύλου, από τη βιβλιογραφία προκύπτει ότι και διατροφικοί παράγοντες μπορεί να επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
3 βήματα για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη
1.Διατηρήστε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα: Η διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα φαίνεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο όσον αφορά την εμφάνιση αλλά την έκβαση του καρκίνου του προστάτη. Πρόσφατες μελέτες αναδεικνύουν το αυξημένο σωματικό βάρος ως παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη, και ιδιαίτερα σε πιο προχωρημένα στάδια. Παράλληλα τονίζουν την ακόμη πιο επιβαρυντική του δράση στην πορεία της νόσου ενός άνδρα που ήδη πάσχει από αυτή.
2. Καταναλώστε ποικιλία φρούτων και λαχανικών καθημερινά: Αρκετές μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν προσπαθήσει να συσχετίσουν την κατανάλωση συγκεκριμένων ομάδων φρούτων και λαχανικών με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, χωρίς ωστόσο τα αποτελέσματα να είναι πειστικά. Ωστόσο, η κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων καθημερινά από μια μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών (όπως προτείνεται και από όλους του έγκριτους διεθνείς οργανισμούς) φαίνεται να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.
Να γνωρίζετε ότι 1 μερίδα φρούτου αντιστοιχεί σε:
- 1 φρούτο μεσαίου μεγέθους όπως 1 μέτριο μήλο, 1 μέτριο πορτοκάλι, 1 μέτρια μπανάνα κ.λπ.
- 2-3 φρούτα μικρού μεγέθους όπως 2-3 μικρά μανταρίνια, βερίκοκα, δαμάσκηνα κλπ
- 1 φέτα καρπούζι και 1 ½ φέτα πεπόνι
- 10-12 κομμάτια από πολύ μικρά φρούτα όπως 10-12 κεράσια, 10-12 φράουλες, 10-12 ρόγες σταφύλι κ.λπ.
- 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, ξερά βερίκοκα και δαμάσκηνα κ.λπ.
- 1 ποτήρι χυμό φρούτων
Επιπλέον 1 μερίδα λαχανικών αντιστοιχεί σε:
- 1 φλιτζάνι ωμά λαχανικά
- ½ φλιτζάνι μαγειρεμένα λαχανικά
- ¾ του φλιτζανιού ζωμός λαχανικών
3. Ασκηθείτε συστηματικά: Τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα αναδεικνύουν τη σημασία της φυσικής δραστηριότητας στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη. Συγκεκριμένα προτείνεται ότι η συστηματική άσκηση, και μάλιστα η υψηλής έντασης, συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη και ιδιαίτερα σε πιο προχωρημένα στάδια. Υιοθετήστε λοιπόν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης ή 75 λεπτά υψηλής έντασης φυσική δραστηριότητα κάθε εβδομάδα, περιορίζοντας παράλληλα καθιστικές δραστηριότητες όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης.
Μετά το χειρουργείο – Επιβίωση
Οι παραπάνω πρακτικές φαίνεται ότι μπορεί να είναι ευεργετικές όχι μόνο όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη αλλά και για την αντιμετώπισή του. Άνδρες που νοσούν από καρκίνο του προστάτη συστήνεται να προσπαθήσουν να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος, να ακολουθούν έναν δραστήριο τρόπο ζωής εντάσσοντας τη φυσική δραστηριότητα στο καθημερινό τους πρόγραμμα και να υιοθετήσουν μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά προκειμένου να εμποδίσουν την εκ νέου εμφάνιση της νόσου.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective, A summary of the Third Expert Report, 2018
- Global Cancer Statistics 2018: GLOBOCAN Estimates of Incidence and Mortality Worldwide for 36 Cancers in 185 Countries; Bray F, Ferlay J, Soerjomataram I, Siegel RL, Torre LA, Jemal A.; CA Cancer J Clin. 2018 Nov;68(6):394-424. doi: 10.3322/caac.21492. Epub 2018 Sep 12.
Νίκη Μουρούτη, PhD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc (Κλινική Διατροφή) – Ογκολογική Μονάδα, ‘Γ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α, Γ.Ν.Ν.Θ.Α «Η Σωτηρία»