Μερίδες2 Μερίδες
Προετοιμασία20 λεπτάΜαγείρεμα2 hrsΣυνολικός Χρόνος2 hrsΔυσκολίαΜέτριο

Συστατικά
 1 Χοιρινό φιλέτο
Για την πάστα μανιταριών*:
 200 g μανιτάρια portobello ή άλλου είδους
 50 g Κρεμμύδι λευκό, ξερό, ψιλοκομμένο
 1 σκελίδα Σκόρδο
 20 ml Κρασί λευκό
 150 ml Ζωμός βοδινού
 2-3 σταγόνες Λάδι λευκής τρούφας
Για τη σάλτσα γραβιέρας (χωρίς κρέμα γάλακτος):
 150 g Πατάτα σε μικρούς κύβους
 30 g Κρεμμύδι ξερό
 130 g Γραβιέρα light σε μικρούς κύβους
 200 ml Ζωμός κότας
Για τον ζωμό κοτόπουλο:
 Κόκκαλα από ένα κοτόπουλο
 1 μεσαίο Κρεμμύδι
 1 Καρότο
 1 σκελίδα Σκόρδο ολόκληρη
 2-3 κλαράκια από Θυμάρι
Για το γιουβέτσι:
 150 g Κριθαράκι ολικής άλεσης
 30 g Κρεμμύδι ξερό
 50 g Μανιτάρι portobello κομμένο σε κύβους
 10 g Μανιτάρι porcini αποξηραμένο και μουλιασμένο σε χλιαρό νερό
 50 ml Κρασί λευκό
 Μαϊντανός ψιλοκομμένος
 1 ltr περίπου Ζωμός βοδινού
 λίγα φύλλα από Θυμάρι
 Ελαιόλαδο
Διατροφική Αξία

Μερίδες 2


Ποσότητα Ανά Μερίδα
Θερμίδες 768
% Ημερήσιων Αναγκών *
Λιπαρά 16.7g26%
Κορεσμένα Λιπαρά 4.9g25%
Νάτριο 1723mg72%
Υδατάνθρακες 76.7g26%
Εδώδιμες Ίνες 4g16%
Σάκχαρα 8.5g
Πρωτεΐνες 80.2g161%

* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal, για έναν υγιή ενήλικα. Οι ημερήσιες ανάγκες σας δύναται να είναι υψηλότερες ή χαμηλότερες αναλόγως με τις θερμιδικές σας ανάγκες

*Αυτή την πάστα μπορούμε αργότερα να τη χρησιμοποιήσουμε είτε σαν άλειμμα σε τοστ, είτε για να τελειώσουμε κάποια σάλτσα σε μακαρονάδα ή ακόμη και σαν γαρνιτούρα για κρέας σε μορφή πουρέ.

Εκτέλεση
Τρόπος παρασκευής για την πάστα μανιταριών
1

Σοτάρουμε τα μανιτάρια μας σε καυτή κατσαρόλα.

2

Αφού πάρουν χρώμα, προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο.

3

Σβήνουμε με το κρασί και, αφού εξατμιστεί, προσθέτουμε τον ζωμό.

4

Αφήνουμε να βράσει για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα μανιτάρια. Όσο ακόμα είναι ζεστό το μίγμα μας, το περνάμε από το μπλέντερ μέχρι να έχουμε μία ομοιογενή πάστα.

5

Τέλος, προσθέτουμε το λάδι τρούφας.

Τρόπος παρασκευής για τη σάλτσα γραβιέρας
6

Σοτάρουμε την πατάτα σε κύβους μαζί με το κρεμμύδι.

7

Προσθέτουμε τον ζωμό και, αφού πάρει βράση, ρίχνουμε και τη γραβιέρα τριμμένη.

8

Βράζουμε σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια για να μην κολλήσει η γραβιέρα. Το μίγμα μας είναι έτοιμο όταν μαλακώσουν αρκετά οι πατάτες.

9

Τέλος, περνάμε το μίγμα από μπλέντερ μέχρι να έχει τη μορφή κρέμας.

Τρόπος παρασκευής για τον ζωμό από κοτόπουλο
10

Βάζουμε τα κόκαλα σε μία κατσαρόλα. Προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθούν και βράζουμε σε μεσαία φωτιά, ενώ ξαφρίζουμε συνεχώς.

11

Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο μέχρι να σιγοβράζει και μετά από μισή ώρα, προσθέτουμε τα λαχανικά χοντροκομμένα.

12

Βράζουμε για ακόμα τρία τέταρτα και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό.

13

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε εκτός φωτιάς για μισή περίπου ώρα.

14

Σουρώνουμε τον ζωμό. Aν θέλουμε τον αποθηκεύουμε σε παγοκύστες στην κατάψυξη, ώστε στο μέλλον να τον χρησιμοποιήσουμε σε όποια συνταγή τον χρειαστούμε.

Τρόπος παρασκευής για το ψαρονέφρι
15

Καθαρίζουμε καλά το ψαρονέφρι από τυχόν ίνες ή λιπάκια και το αλατίζουμε ελαφρώς.

16

Στη συνέχεια, το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για περίπου 12 με 15 λεπτά.

Τρόπος παρασκευής για το γιουβέτσι
17

Σοτάρουμε καλά τα μανιτάρια μας σε ένα μικρό τηγάνι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.

18

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κριθαράκι και σβήνουμε με το κρασί.

19

Έπειτα, προσθέτουμε σιγά σιγά τον ζεστό ζωμό έως ότου γίνει το κριθαράκι.

20

Τέλος, προσθέτουμε ψιλοκομμένο το θυμάρι και δένουμε με δύο κουταλιές πάστα μανιταριού.

Τελείωμα πιάτου
21

Βάζουμε το γιουβέτσι σε ένα βαθύ πιάτο, περιχύνουμε με 2-3 κουταλιές σάλτσα γραβιέρας και τοποθετούμε από πάνω το ψαρονέφρι κομμένο σε φέτες.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!

Από τον σεφ Διονύση Ζαχαρόπουλο

Ingredients

Συστατικά
 1 Χοιρινό φιλέτο
Για την πάστα μανιταριών*:
 200 g μανιτάρια portobello ή άλλου είδους
 50 g Κρεμμύδι λευκό, ξερό, ψιλοκομμένο
 1 σκελίδα Σκόρδο
 20 ml Κρασί λευκό
 150 ml Ζωμός βοδινού
 2-3 σταγόνες Λάδι λευκής τρούφας
Για τη σάλτσα γραβιέρας (χωρίς κρέμα γάλακτος):
 150 g Πατάτα σε μικρούς κύβους
 30 g Κρεμμύδι ξερό
 130 g Γραβιέρα light σε μικρούς κύβους
 200 ml Ζωμός κότας
Για τον ζωμό κοτόπουλο:
 Κόκκαλα από ένα κοτόπουλο
 1 μεσαίο Κρεμμύδι
 1 Καρότο
 1 σκελίδα Σκόρδο ολόκληρη
 2-3 κλαράκια από Θυμάρι
Για το γιουβέτσι:
 150 g Κριθαράκι ολικής άλεσης
 30 g Κρεμμύδι ξερό
 50 g Μανιτάρι portobello κομμένο σε κύβους
 10 g Μανιτάρι porcini αποξηραμένο και μουλιασμένο σε χλιαρό νερό
 50 ml Κρασί λευκό
 Μαϊντανός ψιλοκομμένος
 1 ltr περίπου Ζωμός βοδινού
 λίγα φύλλα από Θυμάρι
 Ελαιόλαδο

Directions

Εκτέλεση
Τρόπος παρασκευής για την πάστα μανιταριών
1

Σοτάρουμε τα μανιτάρια μας σε καυτή κατσαρόλα.

2

Αφού πάρουν χρώμα, προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο.

3

Σβήνουμε με το κρασί και, αφού εξατμιστεί, προσθέτουμε τον ζωμό.

4

Αφήνουμε να βράσει για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα μανιτάρια. Όσο ακόμα είναι ζεστό το μίγμα μας, το περνάμε από το μπλέντερ μέχρι να έχουμε μία ομοιογενή πάστα.

5

Τέλος, προσθέτουμε το λάδι τρούφας.

Τρόπος παρασκευής για τη σάλτσα γραβιέρας
6

Σοτάρουμε την πατάτα σε κύβους μαζί με το κρεμμύδι.

7

Προσθέτουμε τον ζωμό και, αφού πάρει βράση, ρίχνουμε και τη γραβιέρα τριμμένη.

8

Βράζουμε σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια για να μην κολλήσει η γραβιέρα. Το μίγμα μας είναι έτοιμο όταν μαλακώσουν αρκετά οι πατάτες.

9

Τέλος, περνάμε το μίγμα από μπλέντερ μέχρι να έχει τη μορφή κρέμας.

Τρόπος παρασκευής για τον ζωμό από κοτόπουλο
10

Βάζουμε τα κόκαλα σε μία κατσαρόλα. Προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθούν και βράζουμε σε μεσαία φωτιά, ενώ ξαφρίζουμε συνεχώς.

11

Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο μέχρι να σιγοβράζει και μετά από μισή ώρα, προσθέτουμε τα λαχανικά χοντροκομμένα.

12

Βράζουμε για ακόμα τρία τέταρτα και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό.

13

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε εκτός φωτιάς για μισή περίπου ώρα.

14

Σουρώνουμε τον ζωμό. Aν θέλουμε τον αποθηκεύουμε σε παγοκύστες στην κατάψυξη, ώστε στο μέλλον να τον χρησιμοποιήσουμε σε όποια συνταγή τον χρειαστούμε.

Τρόπος παρασκευής για το ψαρονέφρι
15

Καθαρίζουμε καλά το ψαρονέφρι από τυχόν ίνες ή λιπάκια και το αλατίζουμε ελαφρώς.

16

Στη συνέχεια, το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για περίπου 12 με 15 λεπτά.

Τρόπος παρασκευής για το γιουβέτσι
17

Σοτάρουμε καλά τα μανιτάρια μας σε ένα μικρό τηγάνι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.

18

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κριθαράκι και σβήνουμε με το κρασί.

19

Έπειτα, προσθέτουμε σιγά σιγά τον ζεστό ζωμό έως ότου γίνει το κριθαράκι.

20

Τέλος, προσθέτουμε ψιλοκομμένο το θυμάρι και δένουμε με δύο κουταλιές πάστα μανιταριού.

Τελείωμα πιάτου
21

Βάζουμε το γιουβέτσι σε ένα βαθύ πιάτο, περιχύνουμε με 2-3 κουταλιές σάλτσα γραβιέρας και τοποθετούμε από πάνω το ψαρονέφρι κομμένο σε φέτες.

Γιουβετσάκι με μανιτάρια & χοιρινό φιλέτο
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε
τις καλύτερες συνταγές.

mersin escort çorlu escort erzincan escort görükle escort Samsun escort