Από τον σεφ Διονύση Ζαχαρόπουλο
Ζητάμε από τον ψαρά να μας φιλετάρει τον μπακαλιάρο (κρατάμε και τα κόκαλα).
Καθαρίζουμε όλα μας τα λαχανικά και τα κόβουμε σε μικρούς κύβους.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα προσθέτουμε 2 κουτάλια της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρώς τα κόκαλα του μπακαλιάρου τα οποία έχουμε κόψει σε κομμάτια με το μαχαίρι.
Καλύπτουμε τα κόκαλα με νερό (εμείς χρησιμοποιήσαμε νερό βρύσης) και αφού πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 40’ με 50’ μάξιμουμ.
Σουρώνουμε το ζωμό και στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε 1 κ. σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφριά τα λαχανικά χωρίς να πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε το ζωμό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
Αν θέλουμε η σούπα μας να έχει υφή βελουτέ περνάμε τα λαχανικά με λίγα από τα υγρά μας στο μίξερ, ρίχνουμε το μίγμα στη κατσαρόλα και δίνουμε μία βράση.
Τέλος αφού έχουμε χαμηλώσει τη φωτιά, μόλις σταματήσει ο βρασμός, προσθέτουμε το μπακαλιάρο (τον βάζουμε τελευταίο αφού έχει κατέβει ελαφρώς η θερμοκρασία της σούπας ώστε να μη βράσει και να κρατήσει την υφή και τη γεύση που θέλουμε).