ΘερμίδεςΠρωτεΐνεςΥδατάνθρακεςΛιπαρά
89 kcal1,3 γρ.9,4 γρ.5,4 γρ.

*Διατροφική ανάλυση ανά μελομακάρονο 30 γρ. χωρίς επιπλέον μέλι και καρύδια

Η pastry chef, Άννα Ερμιόνη Ντέμα, ετοίμασε, ειδικά για εμάς, μία διαφορετική συνταγή για τα μελομακάρονα που θα φτιάξουμε φέτος, με μόλις 89 θερμίδες ανά τεμάχιο. Χρησιμοποιήσαμε αλεύρι ολικής άλεσης, μέλι και λάδι καρύδας. Τα ετοιμάσαμε, τα φωτογραφίσαμε και μοιραζόμαστε τη συνταγή μαζί σας!

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Για τη ζύμη

  • 100 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 80 γρ. νερό
  • 180 γρ. λάδι καρύδας
  • 9 γρ. στέβια
  • 300 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 20 γρ. πούδρα αμυγδάλου
  • 50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 γρ. σόδα μαγειρική
  • 2 γρ. αμμωνία ζαχαροπλαστικής
  • 2 γρ. κανέλα
  • 2 γρ. γαρύφαλλο

Για το σιρόπι

  • 900 γρ. νερό
  • 400 γρ. μέλι ή 500 γρ. σιρόπι αγαύης

Για το σερβίρισμα

  • καρύδια τριμμένα και επιπλέον μέλι (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το σιρόπι

  • Σε μία κατσαρόλα, βάζουμε το νερό στη φωτιά και το αφήνουμε να βράσει. Το αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το μέλι και αφήνουμε να κρυώσει.

Για τα μελομακάρονα

  • Σε ένα βαθύ σκεύος, ρίχνουμε το λάδι καρύδας σε θερμοκρασία δωματίου, τον χυμό πορτοκάλι, το νερό και τα υπόλοιπα υλικά. Έπειτα, ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, ενώ ανακατεύουμε με το χέρι, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
  • Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα.
  • Τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για 25 λεπτά περίπου, έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα.
  • Μόλις βγουν από τον φούρνο, τα ρίχνουμε ζεστά στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα, τα γυρίζουμε για 10 περίπου δευτερόλεπτα.
  • Τα βγάζουμε και σερβίρουμε σε μια πιατέλα. Προαιρετικά, περιχύνουμε με λίγο μέλι και χοντροτριμμένα καρύδια.
  • Για να κρατήσουν την υγρασία τους, φυλάξτε τα σε σκεύος που κλείνει ή σκεπάστε τα με ζελατίνα.

Καλή επιτυχία!

Από την pastry chef Άννα Ερμιόνη Ντέμα

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε
τις καλύτερες συνταγές.