Φρέσκα Φρούτα
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν όλα τα φρούτα όπως αχλάδι, μήλο, πορτοκάλι, μπανάνα, ροδάκινο, φράουλες, κεράσια, βερίκοκα, μανταρίνια, ανανάς. Αποτελούνται κυρίως από απλούς υδατάνθρακες, απλά σάκχαρα τα οποία απορροφώνται σχετικά γρήγορα από το έντερο και περνούν γρήγορα στο αίμα. Χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή τους από όσους έχουν Σακχαρώδη Διαβήτη ή προδιάθεση για Διαβήτη και όσους έχουν αυξημένα Τριγλυκερίδια.
Είναι πολύ καλές πηγές σε φυτικές ίνες και κάποια φρούτα όπως το ακτινίδιο, το δαμάσκηνο και τα σύκα περιέχουν φυτικές ίνες που βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας όταν καταναλώνονται με επαρκής ποσότητες υγρών. Όλα τα φρούτα είναι πλούσια σε Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως η Βιταμίνη C και το Κάλιο. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Ισχύει ο κανόνας ότι όσο πιο έντονο το χρώμα του φρούτου τόσα περισσότερα αντιοξειδωτικά περιέχει. Για την λήψη όσο το δυνατόν περισσότερων θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών συνίσταται να καταναλώνονται με τη φλούδα και να μην κόβονται σε μικρά κομμάτια.
Αντίθετα, από μια άλλη οπτική συστήνεται ή απομάκρυνση της φλούδας επειδή είναι το σημείο που κρατά όλα τα χημικά που μπορεί να χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία της παραγωγής τους. Για την αποφυγή αυτών των βλαπτικών παραγόντων έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και η παραγωγή των λεγόμενων βιολογικών προϊόντων. Παράλληλα με τα βιολογικά προϊόντα αναδείχτηκε και ο πιθανός κίνδυνος από το αυξημένο μικροβιακό φορτίο των βιολογικών τροφίμων. Για την ώρα το κριτήριο για την επιλογή από τον καταναλωτή είναι αφενός το ένστικτό του και βέβαια “το πορτοφόλι του”.
Για όσους λαμβάνουν αντιαρρυθμική αγωγή, που ανταγωνίζεται τη βιταμίνη Κ τότε καλό να αποφεύγει μεγάλες ποσότητες σε ακτινίδιο, δαμάσκηνα και σύκα, χωρίς όμως να απαγορεύονται από τη διατροφή.
Χαρακτηριστικά για το Αχλάδι
- Φρούτο που το βρίσκουμε όλες τις εποχές του χρόνου ανάλογα με την ποικιλία του.
- Πλούσιο σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά ενώ περιέχει μικρές ποσότητες από κάποιες βιταμίνες.
- Δεν είναι όξινο και έτσι δεν ενοχλεί σε στομάχι ή ερεθισμένο οισοφάγο.
- Σπάνια συνδέεται με αλλεργίες και είναι από τα πρώτα φρούτα που εισάγεται στη διατροφή των βρεφών.
Χαρακτηριστικά για το Μήλο
- Ένα από τα πιο συζητημένα φρούτα για τα οφέλη του στην υγεία.
- Πλούσιο σε φυτικές ίνες και ειδικά αδιάλυτες που βοηθούν την καλή λειτουργία του εντέρου.
- Πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην πρόληψη πολλών ασθενειών και τη διατήρηση καλή υγείας τα οποία βρίσκονται κυρίως στη φλούδα του.
- Κατά την μάσηση του μήλου καθαρίζεται και προστατεύεται η στοματική κοιλότητα από την ανάπτυξη μικροβίων.
- Καλή πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Χαρακτηριστικά για τη Μπανάνα
- Φρούτο αγαπητό στους περισσότερους λόγω της γλυκιάς γεύσης και της ευκολίας στην κατανάλωσή του.
- Καλή πηγή φυτικών ινών, Καλίου και Βιταμίνης Β6. Περιέχει τις βιταμίνες Α και C και άλλα ιχνοστοιχεία.
- Η κατανάλωση μίας μπανάνας βοηθάει στην αποκατάσταση των επιπέδων Καλίου μετά από εμέτους, αν δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη.
- Χρησιμοποιείται συχνά από αθλητές πριν ή και κατά την διάρκεια της άσκησης για πρόσληψη υδατανθράκων, εφόσον δεν προκαλεί εύκολα γαστρεντερικές διαταραχές.
Χαρακτηριστικά για το Ρόδι
- Ισχύει ο κανόνας: τα φρούτα με πιο έντονο χρώμα, έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά.
- Το ρόδι είναι πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες με αντιοξειδωτική δράση όπως η Βιταμίνη C.
- Καλή πηγή βιταμίνης Α, Ε και φυλλικού οξέος καθώς και άλλων ιχνοστοιχείων.
- Κυρίως το βρίσκουμε από το φθινόπωρο και τους πρώτους χειμερινούς μήνες εφόσον διατηρείται καιρό μετά τη συγκομιδή του.
Χαρακτηριστικά για τη Φράουλα
- Πολύ καλή πηγή Βιταμίνης C. 1 φλιτζάνι φράουλες καλύπτει το σύνολο των ημερήσιων αναγκών σε Βιταμίνη C.
- Καλή πηγή φυτικών ινών και ουσιών με αντιοξειδωτική δράση.
- Παράγεται συνήθως από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο.
- Είναι πηγή βιταμίνης Κ, οπότε χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα σε όσους κάνουν αντιαρρυθμική αγωγή με ανταγωνιστή της Βιταμίνης Κ.
Χαρακτηριστικά για το Ακτινίδιο
- Πολύ καλή πηγή Βιταμίνης C και καλή πηγή φυλλικού οξέος
- Είναι από τα φρούτα που βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
- Είναι πηγή βιταμίνης Κ, οπότε χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα σε όσους κάνουν αντιαρρυθμική αγωγή με ανταγωνιστή της Βιταμίνης Κ.
Αποξηραμένα Φρούτα
Τα φρούτα που μπορούν να αποξηρανθούν ολόκληρα όπως το σταφύλι, το δαμάσκηνο, οι χουρμάδες και το σύκο, διατηρούν όλα τα θρεπτικά συστατικά του φρέσκου φρούτου, με εξαίρεση το νερό, το οποίο αφαιρείται με φυσικό τρόπο, και κάποιες απώλειες σε βιταμίνη C.
Στην αγορά κυκλοφορούν σε αποξηραμένα μια ποικιλία φρούτων όπως μήλο, μπανάνα, παπάγια, μάνγκο, κίτρο και άλλα, τα οποία είναι κομμένα σε κομμάτια, οπότε έχουν ήδη χάσει ένα ποσοστό των συστατικών τους και, επιπλέον, κάποια έχουν υποστεί επεξεργασία ή και προσθήκη ζάχαρης. Εξακολουθούν, βέβαια, να αποτελούν ένα υγιεινό σνακ, αλλά δεν υποκαθιστούν σε θρεπτική αξία τα φρούτα από τα οποία προέρχονται.
Αποτελούν ένα υγιεινό, νόστιμο και εύκολο σνακ, σε συνδυασμό με δημητριακά ή ξηρούς καρπούς. Σε γενικές γραμμές, ισχύει ό,τι και για τα φρέσκα φρούτα.
Χαρακτηριστικά για τα Αποξηραμένα Σύκα
Διατηρούν όλες τις θρεπτικές ιδιότητες του φρέσκου σύκου, ειδικά αν έχουν αποξηρανθεί ολόκληρα. Είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών και συμβάλλουν στην ενεργοποίηση της κινητικότητας του εντέρου σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσκοιλιότητας. Περιέχουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά υστερώντας από τα φρέσκα σύκα μόνο στην ποσότητα της βιταμίνης C, μέρος της οποίας χάνεται κατά την αποξήρανση.
Χαρακτηριστικά για τις Σταφίδες
Προέρχονται από τα σταφύλια. Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και περιέχουν αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Αποτελούν ένα υγιεινό, νόστιμο και εύκολο σνακ σε συνδυασμό με δημητριακά ή ξηρούς καρπούς. Συχνά χρησιμοποιούνται για να δώσουν γεύση σε σαλάτες και στο φαγητό.
Χαρακτηριστικά για τα Αποξηραμένα Δαμάσκηνα
Διατηρούν όλες τις θρεπτικές ιδιότητες του φρέσκου φρούτου, με εξαίρεση την απώλεια μέρους της Βιταμίνης C κατά την αποξήρανση. Είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών και συμβάλλουν στην ενεργοποίηση της κινητικότητας του εντέρου σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσκοιλιότητας. Περιέχουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά ενώ είναι πολύ καλή πηγή της βιταμίνης Κ. Όσοι κάνουν αντιαρρυθμική αγωγή με ανταγωνιστή της Βιταμίνης Κ, πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση αποξηραμένων δαμάσκηνων. Να προτιμώνται τα αποξηραμένα φρούτα που δεν έχουν ζάχαρη.
Χαρακτηριστικά για τα Αποξηραμένα Βερύκοκα
Διατηρούν όλες τις θρεπτικές ιδιότητες του φρέσκου φρούτου, με εξαίρεση την απώλεια μέρους της Βιταμίνης C κατά την αποξήρανση.
Είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, Βιταμίνης Α και Καλίου. Η επεξεργασία με ζάχαρη τους προσδίδει επιπλέον σάκχαρα και καλό είναι να προτιμούμε αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη.
Χυμοί Φρούτων
Οι φρέσκοι χυμοί φρούτων μπορούν να υποκαταστήσουν σε ένα μεγάλο βαθμό τα φρούτα για όσους δεν μπορούν να καταναλώσουν φρούτα στην απλή τους μορφή, είτε λόγω έλλειψης χρόνου ή κατάλληλου χώρου. Σίγουρα όμως, η κατανάλωση φρέσκων φρούτων είναι μία καλύτερη επιλογή.
Οι τυποποιημένοι χυμοί ποικίλουν σε σύσταση και σε ποιότητα. Στην καλύτερη περίπτωση, περνούν από μια διαδικασία παστερίωσης και, στη συνέχεια, εμπλουτίζονται με βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ), η οποία είναι ευαίσθητη στις υψηλές θερμοκρασίες.
Σε άλλες περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται πολτοί φρούτων ή μόνο ένα ποσοστό του χυμού είναι ο πραγματικά φυσικός χυμός και συχνά υπάρχει και προσθήκη ζάχαρης. Είναι μία λύση για πρόσληψη βιταμινών και ενέργειας σε ορισμένες περιπτώσεις όπου υπάρχει πλήρης άρνηση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Δεν συμπεριλαμβάνονται οι τελευταίοι στις συστάσεις για υγιεινή διατροφή.
Χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή τους από όσους έχουν Σακχαρώδη Διαβήτη ή προδιάθεση για Διαβήτη, όσους έχουν αυξημένα Τριγλυκερίδια και όσους προσπαθούν να μειώσουν το βάρος τους ή να διατηρήσουν το βάρος που χάσανε.