Χαρακτηριστικά για το Ελαιόλαδο
Είναι το λάδι της Μεσογειακής Διατροφής. Καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων που έχουν συσχετιστεί με μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο όταν κυριαρχούν στη διατροφή. Περιέχει Βιταμίνη Ε και Βιταμίνη Κ.
Το παρθένο ελαιόλαδο είναι αυτό που παράγεται μόνο με φυσικές διαδικασίες από την ελιά και έχει από τη φύση του χαμηλή οξύτητα, οπότε είναι το καλύτερο ελαιόλαδο που μπορούμε να αγοράσουμε. Το γνήσιο και το παραδοσιακό περιέχουν και εξευγενισμένα έλαια, ενώ υπάρχει και το πυρηνέλαιο της ελιάς που παράγεται με παρόμοια διαδικασία με τα υπόλοιπα σπορέλαια.
Είναι πυκνό σε ενέργεια (1 γραμμάριο αποδίδει 9 θερμίδες) και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να είναι περιορισμένο στη διατροφή μας.
Σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη μπορεί να αξιοποιηθεί ώστε να προκύψει ένα ιδανικό διαιτολόγιο χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά και υδατάνθρακες.
Χαρακτηριστικά για τις Ελιές
Είναι καρπός της Μεσογειακής φύσης και έτσι παραδοσιακά τρόφιμο της ελληνικής διατροφής. Ο τρόπος της συντήρησής τους, δηλαδή η χρήση άλμης, την κατατάσσουν στα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όσους έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση.
Βασικό συστατικό τους είναι τα μονοακόρεστα λιπαρά. Περιέχουν και μια μικρή ποσότητα σε υδατάνθρακες.Είναι πηγή Βιταμίνης Α, Ε, Σιδήρου, Χαλκού και Ασβεστίου, αν και δεν περιέχονται σε πολύ μεγάλες ποσότητες.