Χαρακτηριστικά για το Καστανό Ρύζι
Καλή πηγή Μαγγανίου. Αποτελεί καλή πηγή ενέργειας λόγω της περιεκτικότητάς του σε υδατάνθρακες. Είναι κατάλληλο για τη συνοδεία τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες.
Χαρακτηριστικά για το Ρύζι Μπασμάτι
Συχνά αγαπημένο ρύζι λόγω της ιδιαίτερης γεύσης και του μοναδικού του αρώματος. Από τα άσπρα ρύζι είναι αυτό με το χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη ακριβώς λόγω της ιδιότητάς του να διατηρείται σπυρωτό. Ακόμα καλύτερο θεωρείται το ρύζι μπασμάτι ολικής άλεσης το οποίο έχει ακόμα χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, και είναι πιο κατάλληλο για όσους χρειάζεται να ρυθμίσουν τη γλυκόζη του. Είναι πλούσιο σε Βιταμίνες του Συμπλέγματος Β και σε Μαγνήσιο.
Χαρακτηριστικά για τα Μακαρόνια & το Κριθαράκι Ολικής
Συγκριτικά με τα απλά μακαρόνια και το απλό κριθαράκι, έχουν μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών. Στο ίδιο επίπεδο οι θερμίδες, αλλά και οι υδατάνθρακες που περιέχουν. Αποτελουν καλή πηγή ενέργειας, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες. Είναι καλή πηγή σε Μαγγάνιο και Σελήνιο.
Χαρακτηριστικά για την Κινόα
Τρόφιμο που ανήκει στην κατηγορία των σπόρων, όμως με βάση τα θρεπτικά του συστατικά το κατατάσσουμε στα δημητριακά. Περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες από τα απλά δημητριακά και ακριβώς επειδή έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα στο αμινοξύ λυσίνη, η πρωτεΐνη της είναι πιο ποιοτική, δηλαδή μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα 100 γρ. μαγειρεμένης κινόα περιέχουν 120 θερμίδες, 21 γραμμάρια υδατάνθρακες, 4 γραμμάρια πρωτεΐνες και 3 γραμμάρια φυτικές ίνες. Περιέχουν και κάποια ποσότητα σε λιπαρά (2 γραμμάρια) τα οποία κατά βάση είναι πολυακόρεστα.
Ακόμη, περιέχει σε μικρότερες ή μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνες όπως: E, Β1, Β2, Β6, Φυλλικό οξύ και ιχνοστοιχεία όπως: Σίδηρος, Μαγνήσιο, Μαγγάνιο, Κάλιο, Σελήνιο και άλλα.
Χαρακτηριστικά για τις Νιφάδες Βρώμης
Δημητριακά που μπορούν να καταναλωθούν στο πρωινό ή και σε σνακ. Καλή πηγή φυτικών ινών, Βιταμίνης Α, Βιταμίνης Β1, Β2, Β6, Νιασίνης, Φυλλικού οξέος, Σιδήρου και Μαγγανίου. Τρόφιμο πλούσιο σε β-γλυκάνες (διαλυτές φυτικές ίνες), συστατικό που συγκρατεί τη χοληστερόλη στο έντερο, μειώνει την απορρόφησή της και άρα συμβάλει στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα. Αποτελεί ένα πολύ εύκολο και θρεπτικό σνακ. Μπορεί να συνδυαστεί με γάλα ή γιαούρτι, φρούτα φρέσκα ή αποξηραμένα, ξηρούς καρπούς και μέλι. Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί σαν βάση για παρασκευή μπάρας ή μπισκότων.
Χαρακτηριστικά για το Μούσλι
Μίγμα δημητριακών με βάση κάποια από τα δημητριακά βρώμη, σιτάρι, κριθάρι κ.α. Συνήθως περιέχει αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Είναι καλή πηγή φυτικών ινών Βιταμίνης Α, Βιταμίνης Β1, Β2, Β6, Νιασίνης, Φυλλικού οξέος, Σιδήρου και Μαγγανίου. Μπορεί να περιέχει πλήθος άλλων βιταμινών και ιχνοστοιχείων ανάλογα με το πόσο και ποια φρούτα και ξηρούς καρπούς περιέχει. Προσοχή χρειάζεται στην επιλογή του μούσλι, επειδή συχνά στη βιομηχανία τροφίμων βάζουν αρκετή ζάχαρη ή επιπλέον λιπαρά.
Χαρακτηριστικά για το Πλιγούρι
Είναι το χοντροαλεσμένο σιτάρι. Πηγή φυτικών ινών, Μαγγανίου και Σεληνίου. Ακόμα, περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως Β1 και Β2.
Παλαιότερα, χρησιμοποιούνταν σαν δημητριακό και στο πρωινό γεύμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε αντί για το ρύζι, όπως σε σούπες, γεμιστά ή και σαν πιλάφι. Είναι πολύ γνωστό με τη συμμετοχή του στη σαλάτα ταμπουλέ.
Χαρακτηριστικά για το Κους Κους
Είναι παράγωγο του σιταριού και περιέχει όλα τα συστατικά του (φυτικές ίνες, Μαγγάνιο, Σελήνιο).
Από περιοχή σε περιοχή παρασκευάζεται με διαφορετικό τρόπο.
Συστατικά του είναι το αλεύρι του σιταριού, το πλιγούρι, το αλάτι και το νερό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δώσει ποικιλία στη διατροφή.
Χαρακτηριστικά για το Ψωμί Ολικής Άλεσης
Καλή πηγή φυτικών ινών, αλλά και ιχνοστοιχείων όπως Σεληνίου και Μαγνησίου.
Αγαπητό τρόφιμο, αλλά και εύκολο στη χρήση του γιατί μπορεί να αποτελέσει συνοδευτικό στο φαγητό, αλλά και ένα εύκολο σνακ όπως το τοστ.
Χαρακτηριστικά για την Αραβική Πίτα Ολικής και την Πίτα για Σουβλάκι Ολικής
Αποτελεί ένα υγιεινό σνακ, εφόσον είναι χαμηλό σε λιπαρά.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για το ψωμί του τοστ, αλλά και εναλλακτικά για βάση σπιτικής πίτσας, η οποία γίνεται πιο ελαφριά και δεν είναι απαγορευτική ακόμα και σε μια δίαιτα υγιεινής διατροφής ή/και απώλειας βάρους.