Οι υδατάνθρακες είναι το βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν όλα τα δημητριακά και τα προϊόντα τους, τα αμυλούχα λαχανικά, όπως η πατάτα, και τα όσπρια. Πολλοί μύθοι κυκλοφορούν γύρω από την κατανάλωση τους, όπως ότι παχαίνουν, ότι μετατρέπονται σε λίπος στον οργανισμό, ότι δεν βοηθούν να χάσουμε βάρος κ.α.
Η πραγματικότητα είναι πως οι υδατάνθρακες και ειδικά το δομικό τους συστατικό, η γλυκόζη, είναι η βασική τροφή για τον εγκέφαλό μας. Γι’ αυτό τον λόγο, ο οργανισμός μας έχει ανεπτυγμένους μηχανισμούς που μπορούν να παράγουν γλυκόζη από λιπαρά σε περίπτωση που βρεθεί σε φάση έλλειψης τροφής. Όμως, αυτή την κατάσταση ο οργανισμός την αντιμετωπίζει σαν «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και έντονου στρες και δεν πρέπει να τον υποβάλουμε σε τέτοιες δοκιμασίες.
Έτσι, καλό είναι να ενισχύουμε τον οργανισμό μας καταναλώνοντας μικρά και συχνά γεύματα, όπου οι υδατάνθρακες να είναι καταμερισμένοι σωστά μέσα στην ημέρα. Αυτή η διατροφική συνήθεια δίνει ενέργεια στον οργανισμό καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και μειώνει το αίσθημα της πείνας.
Ταυτόχρονα, η γλυκόζη είναι η πιο εύχρηστη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Οι αθλητές που χρειάζονται άμεσα ενέργεια, π.χ. για να τρέξουν 100 μέτρα, «καίνε» μόνο γλυκόζη. Δεν θα μπορούσαν να βγάλουν την ίδια απόδοση αν δεν είχαν επάρκεια σε γλυκόζη. Μόνο όταν η διάρκεια της άσκησης είναι μεγάλη, ο οργανισμός εκπαιδεύεται να χρησιμοποιεί και λίπος.