Χαρακτηριστικά για τον Βακαλάο, την Πέρκα, τη Γλώσσα, τον Τόνο, το Λαβράκι και την Τσιπούρα
Πρόκειται για ψάρια σχετικά χαμηλά σε λιπαρά. Είναι καλές πηγές σε Ω3 λιπαρά οξέα και σε πρωτεΐνες. Σε γενικές γραμμές, είναι καλές πηγές σε Βιταμίνες Β2, Νιασίνη, Β6, Β12, Σελήνιο και Φώσφορο, ενώ κάποια ψάρια περιέχουν αρκετά ποσοστά Βιταμίνης Α, Ασβεστίου, Μαγνησίου.
Χαρακτηριστικά για τον Σολομό
- Πλούσιος σε Βιταμίνες Β1, Β2, Νιασίνη, Β6, Β12 και σε Φώσφορο και Σελήνιο και, όπως όλα τα ψάρια, είναι πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης.
- Ανήκει στα λιπαρά ψάρια, αφού έχει περιεκτικότητα (ανάλογα με το είδος του) από 4 γρ. έως και 12 γρ. λιπαρά στα 100 γρ. ψημένου φιλέτου. Ο σολομός Ατλαντικού είναι συνήθως καλλιέργειας και περιέχει 13 γρ. λιπαρά στο ωμό φιλέτο. Τα άγρια είδη του σολομού είναι κυρίως από την Αλάσκα και περιλαμβάνουν τον ροζ σολομό, τον keta, τον ασιμί, τον κόκκινο και τον βασιλικό.
Ακόμη, ο σολομός είναι ένα από τα πιο λιπαρά ψάρια και άρα πολύ καλή πηγή των Ω3 λιπαρών οξέων, που κρίνονται απαραίτητα για τον οργανισμό και έχουν συσχετιστεί με τον μειωμένο κίνδυνο σε διάφορες ασθένειες. Επίσης, καλό θα ήταν να προτιμάμε ψάρια που έχουν μεγαλώσει ελεύθερα και όχι καλλιέργειας, διότι περιέχουν περισσότερα Ω3 λιπαρά οξέα και λιγότερα λιπαρά στο σύνολο.
Χαρακτηριστικά για τις Γαρίδες
- Είναι καλές πηγές σε Ω3 λιπαρά οξέα και σε πρωτεΐνες.
- Ενώ δεν έχουν πολλά λιπαρά, έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και χρειάζεται προσοχή σε όσους έχουν αυξημένα επίπεδα Χοληστερόλης στο αίμα.
- Είναι καλή πηγή Σιδήρου και Βιταμίνης Β12 που βοηθά όσους έχουν χαμηλό σίδηρο ή αναιμία.
- Περιέχουν Βιταμίνες όπως Νιασίνη, Βιταμίνη D και Φώσφορο, Χαλκό, Σελήνιο.
Αντίστοιχα θρεπτικά συστατικά έχουν όλα τα οστρακοειδή και τα μαλάκια.