Χαρακτηριστικά για το Γάλα
Είναι τροφή που συνδυάζει όλα τα θρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες – πρωτεΐνες – λιπαρά). Έτσι κρίνεται ιδανική τροφή για πρωινό και για σνακ, εφόσον μας βοηθάει να καλύψουμε την ανάγκη μας για ένα πλήρες, ισορροπημένο και εύκολο γεύμα.
Ειδικά όταν συνδυάζεται με δημητριακά ή/και αποξηραμένα φρούτα ή/και φρέσκα φρούτα (π.χ. μπανάνα), το γεύμα που προκύπτει είναι ακόμα πιο πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Εναλλακτικά, μπορεί να αντικατασταθεί με τρόφιμα όπως το ξινόγαλα ή το κεφίρ που έχουν την ίδια διατροφική αξία, αλλά επιπλέον προσφέρουν και τα οφέλη του γιαουρτιού.
Χαρακτηριστικά για το Γιαούρτι
Όπως το γάλα, έτσι και το γιαούρτι είναι τροφή που συνδυάζει αρμονικά όλα τα θρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες – πρωτεΐνες – λιπαρά). Μας ενδιαφέρει κυρίως ως πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου. Είναι επίσης καλή πηγή από βιταμίνη Β2, Β12, Παντοθενικό οξύ, Κάλιο, Φώσφορο, Ψευδάργυρο. Έχει συνδεθεί με τη μακροβιότητα και την καλή υγεία, κυρίως για τις ευεργετικές ιδιότητες των μικροογανισμών που μετατρέπουν το γάλα σε γιαούρτι και ζουν μέσα σε αυτό.
Υπάρχουν γιαούρτια φτιαγμένα με διαφορετικές συνταγές όπως τα απλά, τα στραγγιστά ή τα παραδοσιακά με πέτσα, και φυσικά διαφέρουν και ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε λιπαρά.