Χαρακτηριστικά για τα Λευκά Τυριά

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τυριά όπως το ανθότυρο και η μυζήθρα. Ανάλογα με την περιοχή που παρασκευάζονται, λόγω της διαφορετικής συνταγής, διαφέρουν στα λιπαρά. Για παράδειγμα, το ανθότυρο μπορεί να έχει από 13% έως 20% λιπαρά και η μυζήθρα από 9% έως 16%. Χαρακτηριστικό προτέρημα του ανθότυρου είναι πως πρόκειται για τυρί με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Επιπλέον, τα λευκά τυριά έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό και έτσι έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Εξακολουθούν, όμως, να είναι καλές πηγές ασβεστίου, Βιταμίνης Β12 και Πρωτεΐνης.

Χαρακτηριστικά για τα Κίτρινα Τυριά

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα σκληρά κίτρινα τυριά όπως η γραβιέρα, το κεφαλοτύρι, η παρμεζάνα, και τα μαλακά κίτρινα τυριά όπως το κασέρι, το μετσοβόνε, το edam και το guda. Τα σκληρά έχουν λιπαρά της τάξης του 32-36%, ενώ τα πιο μαλακά 27-30%. Επίσης, τα κίτρινα τυριά έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι και χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωσή τους, ειδικά για όσους έχουν υπέρταση. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν κίτρινα τυριά με λιγότερο αλάτι.

Κατεύθυνση για μειωμένη κατανάλωση τυριών δίνουν και οι διατροφικές οδηγίες με στόχο τον περιορισμό των κορεσμένων λιπαρών στην διατροφή μας. Προτείνονται τα τυριά χαμηλά σε λιπαρά, ειδικά για όσους έχουν αυξημένη χοληστερόλη.

Χαρακτηριστικά για το Τυρί Φέτα

Ελληνικό τυρί που φτιάχνεται από αιγοπρόβειο γάλα. Τα συσκευασμένα έχουν περιεκτικότητα σε λίπος συνήθως 21%. Είναι βασικό συστατικό της ελληνικής μεσογειακής διατροφής. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν λευκά τυριά που προσομοιάζουν στη φέτα και έχουν χαμηλά λιπαρά, από 10 έως 12% που είναι πιο κατάλληλα για όσους κάνουν ειδικές δίαιτες με χαμηλά ζωικά λιπαρά αλλά και όσους προσπαθούν να ρυθμίσουν το βάρος τους. Επίσης, είναι πλούσια σε ασβέστιο και καλή πηγή πρωτεΐνης.

Χαρακτηριστικά για το Τυρί Cottage

Τυρί χαμηλό σε λιπαρά που περιέχει τις βιταμίνες και τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά του τυριού. Κατάλληλο για όσους θέλουν να μειώσουν στο ελάχιστο τα λιπαρά στη διατροφή τους και ταυτόχρονα να συνεχίσουν την κατανάλωση τυριού.

Χαρακτηριστικά για το Τυρί Κατίκι Δομοκού

Είναι τυρί παραδοσιακό, σε μορφή κρέμας, με σχετικά χαμηλά λιπαρά (περίπου 12%) και λιγότερο αλάτι από τα υπόλοιπα τυριά. Είναι ιδανικό για όσους προτιμούν τα λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα και για όσους προσπαθούν να μειώσουν τα ζωικά λιπαρά στη διατροφή τους.

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε
τις καλύτερες συνταγές.