Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλά ποσοστά πρωτεϊνών. Ο οργανισμός μας χρειάζεται τις πρωτεΐνες για να μπορεί να χτίζει τη μυϊκή του μάζα στη φάση της ανάπτυξης, αλλά και να αποκαθιστά «καταστροφές» που προκαλούνται από τη φυσιολογική φθορά ή την έντονη άσκηση. Όσο καλύτερα ταιριάζει η πρωτεΐνη του τροφίμου με αυτή του ανθρώπινου οργανισμού, τόσο υψηλότερη Βιολογική Αξία έχει.
Τα τρόφιμα αυτής της κατηγορίας είναι καλές πηγές σε Βιταμίνες του συμπλέγματος Β (π.χ. Βιταμίνη Β2, Νιασίνη, Β12 και σε κάποια ψάρια και Β1, Β6). Καλές πηγές είναι και σε Φώσφορο και Σελήνιο. Μπορούμε να βρούμε και μερικά που είναι υψηλά σε σίδηρο (π.χ. μοσχάρι, γαρίδες και άλλα οστρακοειδή και μαλάκια). Επίσης, κάποια ψάρια είναι καλές πηγές σε Βιταμίνη Α, Β6 και Ασβέστιο.
Επειδή συνήθως αυτά τα τρόφιμα είναι ζωικής προέλευσης, πρέπει να επιλέγουμε κυρίως αυτά που έχουν λιγότερα λιπαρά. Ιδιαίτερη προσοχή και περιορισμός στην κατανάλωση πρωτεϊνών πρέπει να υπάρχει από όσους έχουν προβλήματα με τα νεφρά και ανεβασμένο ουρικό οξύ.